Beschrijving
Knoflookbieslook zaden – Buzzy Organic
Soort: Allium tuberosum
Je kunt knoflookbieslook zaaien van midden maart tot en met augustus, zowel binnen als buiten.
– Kweek de zaden op in een pot (15 – 20 cm Ø).
– Vul de pot met potgrond en maak de grond een beetje vochtig (niet te nat!).
– Maak gaatjes van 1 cm. diep met de pootstok op 6 cm. afstand van elkaar en doe daar 3 zaadjes in. Maak de gaatjes voorzichtig dicht.
– Geef nog een beetje water met de broes.
– Zet de pot binnen op een koele, lichte plek. Zodra de zaailingen zijn opgekomen kan het potje op de vensterbank, maar niet direct in de volle zon.
– Houdt de grond vochtig maar niet te nat.
– Draai de pot elke dag een kwartslag, zo voorkom je dat het plantje scheef groeit.
– Voorbereiding moestuin of moestuinbak: verwijder onkruid en rul de grond met een hark, heb je eerder op deze plek gezaaid voeg dan wat compost toe aan de grond.
– Maak 1 gaatje van 1 cm. diep met de pootstok, en doe daar 3 zaadjes in. Maak het gaatje voorzichtig dicht.
– Je kunt bieslook zowel in de zon als in de schaduw zaaien.
– Druk de grond licht aan en maak de grond licht vochtig met een gieter.
– Plaats een naambordje bij de plant om te onthouden wat je hebt gepoot.
– Zorg ervoor dat je de grond voortdurend vochtig houdt (niet té nat), je geeft altijd water aan de voet van de plant en nooit op de stengels.
– Je kunt ook in de winter van de bieslook blijven oogsten. Doe een klompje bieslook in een pot en zet de pot op de vensterbank. Je hebt dan de hele winter verse bieslook.
– Je kunt de bieslook oogsten als de stengels ong. 12 cm. lang zijn.
– Knip aan de buitenkant van het bosje de bieslookstengels af op 1 cm boven de bol om teruggroei van de stengels te bevorderen.
– Oogst ook de bloemen! Ze zijn een mooie decoratie op je gerechten en je kunt ze gewoon eten.
Tip voor moestuinkids
Bijen zijn dol op de bloemen van bieslook! En bijen zijn heel belangrijk voor de bevruchting van de gewassen in jouw moestuin. Zorg extra goed voor de bij door een bijenhotel voor ze op te hangen.