Beschrijving
Snijbiet zaden – Makkelijke Moestuin
Snijbiet heeft prachtig gekleurde stengels! Het kiemt makkelijk, groeit snel, heeft geen last van ziektes en nauwelijks van slakken. Je kunt het blad het hele jaar door oogsten. Het jonge blad is lekker in sla, groene smoothies of op je boterham met kaas. Wat ouder blad kun je blancheren of roerbakken.
Snijbiet zaden – Makkelijke Moestuin
Zaaien
– Je kunt de snijbiet zaaien tussen april tot half augustus.
– Voorbereiding moestuin of moestuinbak: verwijder onkruid en rul de grond met een hark, heb je eerder op deze plek gezaaid voeg dan wat compost toe aan de grond.
– Als je kiest voor een pot, gebruik dan een pot met gaatjes in de bodem. Vul de pot met (biologische) potgrond en vul de pot niet te vol. Een plantzak of growbag is helemaal ideaal!
– Je kunt de zaadjes zowel in de zon als in de schaduw planten.
– Druk de grond licht aan en maak de grond licht vochtig met een gieter.
– Maak met de pootstok gaatjes van een 1 cm. tot 1,5 cm. diep (dit is de zaaidiepte).
– Doe 3 zaadjes in een gaatje (maak de gaatjes op ong. 15-20 cm afstand van elkaar).
– Geef nog een klein beetje water met de broes.
– Plaats een naambordje bij de zaadjes om te onthouden wat je hebt gepoot.
– De zaadjes kiemen in 5 tot 12 dagen.
Groeien en uitdunnen
– Na het opkomen van de zaailingen knip je met een schaar (niet uittrekken) het teveel aan plantjes weg, zodat er nog 1 plantje per gaatje staat. Dit heet uitdunnen.
Oogsten
– Je kunt de snijbiet oogsten vanaf 7 weken. Snij of knip het blad een paar centimer boven de grond af. Laat de groeikern staan, daar komt telkens nieuw blad tevoorschijn.
– Je kunt blijven oogsten tot het echt gaat vriezen. In zachte winters overleven de planten en groeien ze in het voorjaar weer uit. Het blad blijft oogstbaar tot de planten in bloei schieten, dan haal je ze weg.
Moestuinweetje: de ideale kiemtemperatuur voor de slazaden is tussen de 12°C en 18°C.
Soort: Bright Lights