Beschrijving
Spekboon zaden (sperzieboon) – Makkelijke Moestuin
Een stokboon met reuzelange sperziebonen!
Deze bonen zijn maar liefst 20 cm. lang, passen ze wel op jouw bord? 😉
De bonen blijven langs mals en omdat ze zo vlezig zijn worden ze ook wel spekbonen genoemd.
Spekboon zaden (sperzieboon) – Makkelijke Moestuin
Dit ras wordt meer dan 2 meter hoog en geeft een enorme oogst aan lange, sappige spekbonen. En wat zijn ze lekker! Hoe meer je plukt hoe langer je blijft oogsten.
Voordat je de bonen buiten zaait kiem je ze eerst binnen voor, zodat er al een worteltje aan groeit.
Zaaien en opkweken
– Je kunt snijboon voorzaaien in mei en juni.
– Vul een pot (⌀ 12-15 cm.) met een mengsel van half potgrond en half voorzaaivermiculiet en maak de grond een beetje vochtig (niet te nat!).
– Maak met de pootstok 10 gaatjes van 2-3 cm. diep (dit is de zaaidiepte).
– Leg in elk gaatje 1 boontje en maak de gaatjes weer dicht.
– Dek de pot af met keukenfolie.
– Zet de potjes binnen op een warme, zonnige plek (niet boven de verwarming).
– Houdt de grond vochtig maar niet te nat.
– Na ongeveer 7 dagen komen de plantjes op, haal dan het folie eraf.
– Draai het potje elke dag een kwartslag, zo voorkom je dat het plantje scheef groeit.
– Na ongeveer 2 weken kunnen de plantjes naar buiten.
Overpoten
– Voorbereiding moestuin of moestuinbak: verwijder onkruid en rul de grond met een hark, heb je eerder op deze plek gezaaid voeg dan wat compost toe aan de grond.
– Zet het plantje op een zonnige plek, bij het klimrek.
– Druk de grond licht aan en maak de grond licht vochtig met een gieter.
– Maak een geul bij het klimrek van 5 cm. diep, kies de mooiste zaailingen en plant ze op ong. 5 cm. afstand van elkaar (zorg ervoor dat de worteltjes heel blijven).
– Maak de gaatjes weer dicht en giet er een beetje water over met de broes.
– Plaats een naambordje bij de plantjes om te onthouden wat je hebt gepoot.
Groeien en oogsten
– Leidt de planten door het klimrek.
– Je kunt de bonen oogsten vanaf 9 tot 10 weken, zodra ze ong. 15-20 cm. lang zijn.
–Â Snijbonen eet je nooit rauw, je moet ze altijd even koken.
Soort: Neckarköningin
Moestuinweetje: de ideale kiemtemperatuur voor de snijboonzaden is 21°C.
LET OP: is het nog onder de 15°C? Zet dan een bakje over de geplante zaadjes, zo komen de plantjes eerder op en bescherm je ze tegen hongerige vogels en slakken.